(0) Comment

Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt….

És tényleg! Voltak nehézségek az elején de ez csak a programozásból adódott. Jelentem, leküzdöttem ezt is! Immáron több mint egy hónapja be lett üzemelve ez a rendszer és minden hiba nélkül működik. Az alap rendszert kiegészítettem további elemekkel, például még egy okos gombbal, valamint kettő darab okos kapcsolóval és persze okos konnektorral aminek a végleges helyét még mindig keresem. 

A két okos gomb! 

Ugyanazt tanítottam fel a másodikra is mint az elsőre, ezeket a nappali két különböző pontján helyeztem el, ezzel elértem azt, hogy alternatív kapcsolás legyen akár a fotelből tudom kapcsolni a nappali világítását. Dupla kattintással tudom kapcsolni az egyikről a kisebbik szobát, a másikról a hálószoba világítását. Mivel van még gombonként egy-egy funkcióm a hosszan nyomva tartás miatt ezért ezeket is elhasználtam, az elsőn a terasz világítás van, a másodikon pedig a közlekedő világítása. 

Mit is csináltam? 

Kettő fizikai gomb, összesen 6 funkcióval. Az elsővel ( egy katt ) alternatívan kapcsolgatom a nappali világítást, a másodlagos funkcióval ( két katt ) külön-külön kapcsolgatok egy-egy további lámpát, és a hosszan nyomom funkcióval is kapcsolgatok további egy-egy lámpát. 

Összesen 5 helység világítását kapcsolgatom 2 okos gombról, a rendszerhez 6 db okos izzó tartozik. A kényelmet az automatizáció is segíti, ha akarom sem tudom felkapcsolva hagyni a világítást mert a távollét alapú lekapcsolást automatizáltam. Az egész rendszert összekötöttem a telefonomon keresztül jelenleg Google Home -rendszerrel aminek hála a hangvezérlés is tökéletesen működik, igaz minimális angol nyelvtudás kell hozzá. 

Okos kapcsoló? 

Ne legyen illúzió senkiben ez az okos kapcsoló nem a falba építhető kivitel és kell hozzá a nulla vezető is.

A méretéből fakadóan nem tudjuk egy kapcsoló mögé beépíteni, viszont kiválthatjuk vele. Nem, nem fogja tudni vegyes üzemben (klasszikus kapcsoló és ez is be van kötve) de a funkcióját betölti. Mire lehet így használni? Ismétlem Önmagam, automatizáció és okos világítás kapcsolás. Előnye, hogy akár hagyományos izzókat is lehet róla üzemeltetni, ezt a modult kell felvenni a központba mint eszközt, ami rá van kötve kapcsolható okos gombról, telefonról, és mondjuk mozgásérzékelőről is, ami már mókás, pláne ha a lekapcsolást időzítjük. Hol tudtam használni? Kis szoba, közlekedő, terasz. Összekötve az okos gombokkal azonnal használatra bírtam. Automatizált lekapcsolást nem állítottam be ezekhez kivéve a WC-t. 

Mozgás érzékelés

Ez egy riasztó alkatrész hiszen mozgásra reagál. Nem riasztóként használom hanem automata kapcsolóként, kiegészítve egy időzítéssel aminek lejártakor lekapcsol a lámpa. Tökéletesen teszi a dolgát, nem volt rá panasz.

Nyitásérzékelő mint hímes tojás!

Remek kis eszköz, ezzel is automata kapcsolásokat irányítok de elkövettem egy hatalmas hibát. Megpróbáltam ésszerűbben elhelyezni, de sajnos leejtetem. A mágnes egy nagyon vékony kis kapcsolható érintkezőt mozgat ami biztos ami biztos alapon egy vékony üveg hengerben van elhelyezve. Pontosabban csak volt mert a leesés következtében ez az üveg henger eltört és az apró üvegszilánkok beszorultak az érintkezők közé. Házi barkács módszerrel javítható de nem javasolt és természetesen a garanciának is vége. Ha működik akkor viszont minden rendben van vele.

Okos izzó

Egyszerűen remek, bár nehezen szoktam meg a 806 lumen fényerősséget, mivel előtte egy nagyobb fényerejű izzó volt a foglalatban. Ettől függetlenül hatalmas előnye, hogy a többi felsorolt eszközök hiányában is használható az összes okos funkcióval együtt. Mindezt akár akkor is ha nem veszünk hozzá központi egységet! 

Nem lehet minden tökéletes….

Mint mindennek, ennek a rendszernek is megvannak a maga tökéletlenségei! Először is az új eszköz csatlakoztatását lehetőleg minél közelebb kell végezni a routerhez máskülönben nem fog menni. Ezzel együtt tudunk élni elvégre a legjobb esetben ezt a műveletet eszközönként csak egy alkalommal kell elvégezni! Az okos kapcsoló. Nagy, és zavaróan nagy! Nehezen tudtam elhelyezni pontosan a méretéből fakadó kényelmetlenségek miatt, nem beszélve arról, hogy nem tudja a hibrid rendszert miszerint mi van akkor ha az okosított kapcsolón kívül a hagyományos villanykapcsolót is használni szeretnénk! Ez nagy hiba amit remélem a gyártó hamarosan egy frissített változatban orvosolni is fog! 

Mivel más gyártónál találkoztam vele ezért ebben hiányoltam egy kissé a mozgás érzékelőben nincsen fény érzékelő szenzor. Ezzel is együtt lehet élni, nem egy hatalmas dráma, de sokkal finomabban konfigurálható lenne a mozgás érzékelés ha a fényerőt is figyelembe lehetne venni! 

Összegezve! Ajánlom! Kezdőként érdemes egy ilyen rendszert kiépíteni még akkor is ha rengeteg eszközt akarunk rákötni és automatizálni. Tartós, megbízható, stabilan működik még akkor is ha vannak benne korlátok és néhány esetben kompromisszumot kell kötni. 

Related Posts

Aqara vezeték nélküli okos gomb Woox wireless mini switch konfigurálás
Már túl vagyunk a regisztráción és az eszközök felvételén. Van egy központunk, két lámpánk és
Tedee okos zár! 
Félve álltam neki mert nem tudtam mire is számítsak még akkor sem, ha előzetesen megnéztem

Leave Comments:

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük